Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) 26 Kasım 2012 tarihinde ilan edilen ve başvuruları alının Temiz Üretim Mali Destek Programı ve Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programlarında Sakarya’dan 11 proje kabul edildi.
Elmas Otel’de mali destek almaya hak kazanan 11 projenin imza töreni yapılırken Sakarya Valisi Mustafa Büyük STK’ların daha fazla proje üretmesi konusunda çağrıda bulundu.
Toplam bütçesi 16 Milyon TL olan ve Doğu Marmara bölgesindeki Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde her iki mali destek programları için 173 proje başvurusu kabul edildi. Yapılan değerlendirme sonucunda Temiz Üretim Mali Destek Programından 18, Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programından da 23 proje başarılı bulundu ve destek almaya hak kazandı.
Bu kapsamda Sakarya’dan Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programından 6, Temiz Üretim Mali Destek Programından da 5 proje olmak üzere toplam 11 proje destek almaya hak kazandı.
MARKA tarafından Sakarya’daki başarılı projelere 3.7 milyon TL değerinde destek ayrıldı. Sakarya’da uygulanacak projelerde engellilerin daha rahat yaşaması, çocuk eğitim köyü, madde bağımlılığının rehabilitasyonu ve yenilenebilir enerji konularında yatırımları yapılacak.
Sakarya’da başarılı olan projelerin sahipleri ile Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fatih Akbulut tarafından proje İmza töreni yapıldı.
İmza töreni öncesi bir açıklama yapan MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Sakarya’nın şimdiye kadar 10 milyon 500 bin TL mali destek aldığının altını çizerek, MARKA’nın sorumluluk sahasındaki 5 ile ise toplamda 41 milyon 500 bin TL mali destek verdiklerini söyledi.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, projesi kabul edilen kurumların çoğunun kamu kurumu olmasına işaret ederek, “Ben isterdim ki bu projeler arasında STK’ların da projeleri olsun. Çok daha fazla proje gelmesini bekliyorduk ancak beklediğimiz olmadı. MARKA daha çok projeyi destekleyebilecek güçte. Burada proje verdikleri halde projeleri kabul edilmeyenlerin neden kabul edilmediğini çok iyi analiz ederek bir dahaki projelerini ona göre hazırlamaları gerekiyor. Çok güzel projeler var ancak proje hazırlama eksiklikleri nedeniyle kabul edilmediler. Burada projeleri MARKA yönetimi değil alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından puanlama yapılıyor” dedi.
Sakarya’nın AB Projeleri konusunda da yeterli seviyede olmadığını kaydeden Vali Büyük, “MARKA’dan alınan destekleri diğer illerle kıyaslayınca ne önde ne de geride olduğumuzu ortalarda olduğumuzu görüyoruz. MARKA’nın yanısıra AB Projeleri de var. Bunlar önümüze çok büyük mali destekler sunuyor. Bunlardan faydalanmak lazım. Herşeyden önce proje hazırlamasını çok iyi öğrenmeliyiz. Bunla zaman içinde olacak. Bugün burada 11 projemizin imza törenini yapacağız. Herşey burada bitmiş değil. Bu sözleşmenin ardından projelerin titizlikle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması gerekiyor. Projesi onaylanan kurumlara teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Vali Büyük’ün konuşmasının ardından 11 proje sahibi ile protokol imzalandı ve projesi onaylanan kurumların temsilcileri projelerinden bahsetti.
Sakarya ilinden başarılı olan “Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” projeleri şöyle:
“Sakarya Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sakarya Sağlık Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarında engellilerin hizmete etkin katılımının sağlanması, Sakarya İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Arifiye Çocuk Köyünün Fiziki ortamlarının iyileştirilmesi, Akyazı Belediyesi tarafından hazırlanan Akyazı Belediyesi çocukların önündeki engelleri kaldırıyor, Hendek Kaymakamlığı tarafından hazırlanan madde bağımlısı olan kişilerin tespiti, rehabilite ve istihdam edilmesi, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan özürlü hasta ve yaşlı vatandaşların emniyet hizmetlerine eşit koşullarda ulaşımının sağlanması, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Sakarya’yı yaşayarak öğrenme Merkezi’nin kurulması projeleri.”
Sakarya’da başarılı olan “Temiz Üretim Mali Destek Programı” projeleri ise şöyle: “Yücesan Sanayi İnşaat Ticaret A.Ş.’nin Boyama Prosesinin İyileştirilmesi Projesi, Atiyba Süt Ve Süt Ürünleri Hayvancılık Gıda Tarım Ürünleri Tic. ve San. LTD. ŞTİ’nin Yeşil Ekonomi Atiyba Biyogaz Tesisi, Sekizler Yapı Sanayi ve Ticaret AŞ’nin üretim atıklarının geri dönüşümü ile enerji tasarrufu sağlama ve çevreye duyarlı üretim yapma, Modern Döküm Makina San. ve TİC. LTD. ŞTİ’nin otomatik döküm tesisinin kurulması ile temiz üretim süreçlerine geçiş projesi, BKS Elektrostatik Boya&Metal Kaplama San. TİC. LTD. ŞTİ’nin Temiz boya, temiz üretim, sürdürülebilir dünya projesi.”